OM OSS

MAUD

Maud Hjelm, grundaren av Björshults kennel, har hade hundar redan innan Sverige befolkades med rasen Flatcoated Retriever. Har också fött upp hästar för länge sedan.

Maud är ursprungligen stadsflicka. Djurintresset har funnits sedan hon var barn och i ungdomen jobbade hon som kennelflicka hos Mona Lilliehöök, Apports kennel, på den tiden det fanns Golden retriever i kenneln.

Tillsammans med Maries pappa Stig drev de Björshults gård utanför Nyköping fram tills Maud flyttade till Kulltorp. Där bodde hon tillsammans med Kaj Hjelm fram till hans död. Därefter bodde Maud där ensam tills vintrarna blev för ensamma och hon beslutade sig för att flytta. Maud bor idag i Björnlunda.

Mamma till Anne och Marie, samt "styvmor" till Kajs dotter Camilla Tallberg, som innehar kennel Cath's. Camilla är den som tagit över uppfödningen av Björshults linjer inom Norfolk Terriers.

Maud är den som skött "marktjänsten" till största delen inom Björshults. Idag har hon bara två pensionerade Norfolk terrier och en Cocker spaniel hos sig men ställer upp som hund-, valp- och barnmvakt när det behövs.


Maud med Tryggs Dolly.


JONAS


Jämthunden Lego

Född i Falun i en familj där jakten fanns med redan från början genom föräldrarna.
Första delen av uppväxten skedde dock i Västergötland, mellan Skara och Götene, ”vätskötskan” räknas fortfarande som nr 1.
1984 flyttande familjen (som består av två yngre bröder samt mor och far) till Stavsjö i Södermanland, jakten hamnade i familjens centrum.


Christineholm.

Yrkesvalet var lätt jag ska bli viltmästare. Vägen dit har inte varit spikrak men har gjort att jag har haft förmånen att arbeta på olika platser runt om i Sverige. För att bli viltmästare behövdes praktik/arbete inom jakt och viltvård och har jobbat med två olika forskningsprojekt (gäss och tama älgar), uppfödning (fältfågel, skogshöns, änder, utter samt hjort och får i hägn) yrkesjakt och i skogen. Före den avslutande viltmästarutbildningen har jag varit anställd som gymnasielärare på Naturbruksprogrammet, viltförvaltare på Öster-Malma Jaktvårdsskola och även hunnit bli egen företagare (Jonas jaktservice), för att nu vara anställd på Christineholms Gård som viltförvaltare (yrkesjägare).

Har hela livet haft jakthundar nära av lite olika raser. Favoriten är vorsteh (kommer alltid att vara) som används till det mesta från stående fågelhund och stötande på klövvilt till eftersök på allt vilt som finns i svenska skogar. Tycker dock att det är fantastiskt att få uppleva en duktig hund oavsett ras och då framförallt inom jakten.
Hunden bör starta på prov och visas på utställningen någon gång under dess liv för att ge uppfödaren hjälp med avelsarbetet. Är den duktig och vacker är det synd att behålla den för sig själv.


Pappa Jonas


Till vänster sitter Jonas Cocker spaniel Bola som numer bor hos Maud.

 

 

 

 

 


MARIE

Marie Carlsson (vars efternamn egentligen ska stavas med K) har haft djur sedan hon föddes 1968. Flattar fanns redan då i familjen, på Björshults gård utanför Nyköping.
Hästar har också funnits genom åren fram till flytten från Mauds Kulltorp.

Uppfödning av kaniner, råttor, hamstrar, marsvin
för utställning och sällskap har varit en röd tråd genom åren. Uppdragen inom olika klubbar och föreningar har varit många. Bl a sekreterare i Södermanlands läns kaninavelsförening och i lokalavdelningen Nyköpings ortens KAF samt ordförande i Svenska Nordfolkterrier klubben. Marie har också varit jaktprovssekreterare samt vice ordförande i Flatcoated retrieverklubbens huvudstyrelse.Hon är också utbildad ringsekreterare inom Svenska Kennelklubben. Marie är sedan 2012 exteriördomare, examinerad av SKK, för flatcoated retriever, norfolk och norwich terrier samt border terrier. Från årsmötet 2012 är hon åter invald i Flatcoated retrieverklubbens styrelse som suppleant.

Första egna hunden var Frida, Norfolk terrier. Första egna Flatten hette Björshults Ä-Du-Min "Cola" född 1984 och Björshults Bonnie..
Därefter kom Eddie - Twinwood Eddie och Tyke - Fossdyke Britannina, båda importer från England.

Idag har Marie Flattarna Monty, Cracker, Herta, Plus och Maja samt Labben Folke.

Marie jobbar som veterinärassistent på Smådjurskliniken i Nyköping.
Marie och Jonas träffades 2002, antagligen i något jaktsammanhang. Tillsammans har de sönderna Felix ,som är född 2003, och Simon, född 2007.
De bor på Veda som lyder under Christineholms Slott, några km från Nyköping om man åker riksväg 53.


FELIX

Felix Fransson föddes mitt under tiden för Flatmästerskapet 2003. Marie hade länge planer på att kunna starta Monty i Elitklass detta året också, men där fick hon tji... Dålig tajming?

Felix är sedan födseln hundvan och har även blivit skottränad bara några dagar gammal. Han har också fått följa med på flera jaktprov under sin första höst. Ibland har pappa varit med men andra gånger har Marie "lånat" barnvakt på plats alt. stämt träff med någon icke startande person. Web-moster har blivit inkallad en gång och säger: "Maken till unge att sova! Det kändes som om man mest stod och passade en barnvagn mitt ute i skogen."

Felix går i skolan i Nyköping. Fast jag tror valparna och hönsen hemma ändå är bäst! Visst är det kul att hjälpa till vid valpträffar och hundträningar också.


Felix och Yrsa efter att ha vunnit Barn med hund på SvTeKl utställning i Sollentuna 2011.

1
Felix visar Wilse till BIS-valp vid terrierkl utst i Njurunda 2013.
Foto Milla Strandheim

2
Duktig handler
Foto Milla Strandheim

 


SIMON

Felix lillebror Simon Fransson föddes 12 april 2007.


Simon o Blixten 2011


Simon och hans nya lekkompis Sub Terram Working Girl.


Fleix med 5 dagar gammal Simon